Thursday, October 1, 2015

I JUDGE THE BOOK by ITS COVER


Usai pembentangan proposal, aku membawa diri mencari ilham yang mungkin tersembunyi di celah-celah dunia realiti.

Hati masih sendu. Fikiran masih buntu. Tapi langkahku dikuatkan jua demi meneruskan perjuangan yg sudah bermula.

Imbauan memori pembentangan beberapa minit lalu sering menjengah ke fikiran. Dan setiap kali itu juga mataku terasa panas.

Ah. Biar kan lah apa yang berlaku. Biar lah berlalu! 
Bentak jiwa suciku.

Lalu
Aku menapak ke kedai kedai buku di sekitar kota bandar ini untuk mencari bahan utk menjana ilhamku. 

Bahagian "cooking" dan "masakan" menarik diri aku. Silaku dirapikan dihadapan rak buku.
Aku perhatikan rak yang dipenuhi buku buku yang membawa tema yang sama tapi punya perbezaan hakikatnya. 

Tidak pernah rasanya aku menghadam setiap buku yang tersusun di rak begitu rupa. 
Catat rekod baru hari ni. *sengeh*

Kebiasaanya setiap kedai buku (baca: bookstore besar) ada dua jenis bahagian masakan iaitu "cooking" dan "masakan". 

Apa yg berbeza adalah, semestinya bahasa yang digunakan untuk buku tersebut.

Dan dari pemerhatian aku, buku masakan english atau dari 'oversea', lebih terkehadapan dari sudut grafik, pemasaran serta ciri-ciri menarik yang diketengahkan.

Bukanlah aku ingin katakan buku masakan 'melayu' tidak menarik, kerana Chef Wan contohnya, punya buku masakan yang menarik setanding dengan buku terbitan dari United Kingdom (contohnya). Walaupun, bahasa yang digunakan dalam bukunya adalah bahasa inggeris. Ya. Bukan bahasa melayu. Sebab itu lah ia sebuah buku diperingkat antarabangsa. 

Apa yang telah aku perhatikan?
Buku masakan bahasa melayu, kurang menitikberatkan ciri-ciri menarik dalam pembentukan buku nya.
Daripada muka depan yang rata-rata meletakkan kompilasi gambar resepi-resepi di dalam bukunya, sehinggalah pemilihan tajuk buku yang terlalu kompleks dan berat.

Di rak bahagian "cooking", kebanyakan buku-buku disitu punya muka depan yang sangat menarik. Bukan sahaja pemilihan gambar atau grafik yang menyerlah, tetapi tajuk buku nya juga membuat kita tertarik untuk menjenguk isi nya.

Contohnya, "Bake", "Cook", "Sweet treats", "The weekend cook" dan sebagainya lebih ringkas dan membuatkan kita ingin tahu daripada "Masakan Utara", "Kuih-Muih Minum Petang", "Resepi menarik untuk parti" dan sebagainya.

Tambahan pula, buku dari luar negara ini sangat kreatif dalam strategi pemasaran. Aku bukanlah orang pakar bab ini tetapi sebagai pelanggan, aku tertarik.

Contohnya buku "Make, Bake, Cupcake" mempunyai reka bentuk buku yang menarik dan kreatif. Bukan sahaja berwarna warni, tetapi ada bentuk cupcake (sebagai pembahagi bab) di bahagian kanan buku tersebut. 
Malah, ada juga buku resepi cookies yang memberikan acuan biskut dalam bungkusan buku nya.  
Jamie Oliver contohnya, juga mempunyai pendekatan yang sama, dengan menyertakan cooking utensils (lupa apa, nampak hari tu) bersama dengan buku nya. 

Bagaimana pula dengan ilustrasi? Jujur aku katakan. Aku suka grafik dan ilustrasi buku buku dari luar negara. Buku "Bake" contohnya, punyai grafik yang ringkas, tetapi elegan. Muka depan nya dihiasi denga gambar satu pai yang menggiurkan. Ya, satu sahaja tetapi cukup untuk membuat jemari terus membelek buku tersebut dan kita tidak akan kecewa, kerana di dalamnya, ilustrasi yang digunakan lebih menarik termasuk susun aturnya dan juga gaya penulisan nya.

Baiklah, sampai di poin ini, aku dilihat sangat menyanjungi produk luar negara bukan? Jangan salah sangka, aku memuji keluaran mereka ini dalam aspek2 yang aku ceritakan tadi. Adakah semua buku luar negara menarik dan semua buku malaysia tidak menarik? 

Tidak lah. 

Ada juga buku dari luar negara yang tidak menarik (tapi sikit), dan ada buku malaysia yang menarik (tapi sikit). Contohnya, buku keluaran MPH Publication, rata-rata menarik dan terkehadapan. (Lost recipes of Malaysia, New Indian Kitchen, Malaysian Tapas, Meatology). Buku bahasa melayu juga tidak kurang hebatnya, contohnya, "Dapur Mak Cik Raja" ,"350 Selera", "1 Hari 1 Resepi" punyai ilustrasi dan nama yang menarik.

Isi kandungan nya bagaimana? Itu kita cerita lain masa. 


Jujurnya, aku masih tertanya tanya kenapa berlaku perbezaan seperti yang aku perhatikan tersebut, kerana pada hemat aku, jika sesuatu buku resepi dibentuk, ia sudah semestinya untuk memberi kebaikan kepada orang lain. 
Apa salahnya, jika ia dibentuk dengan sebaik mungkin. 

Sekali lagi, aku tidak mengutuk buku resepi bahasa Melayu, tetapi ini adalah satu catatan pemerhatian. Jadi maaf jika ada salah silap. (kerana mungkin ini pemerhatian singkat sahaja) 

Ada orang baca ke? Huhu.

Oh ya, hati dah terubat dengan semangat baru. 
Alah, baru kena jentik sikit dah goyah, macam mana nak masuk syurga? 

"Banyak kali jatuh tanda kuat. Sebab orang yang lemah, sekali je jatuh lepas tu dah tak bangun. Banyak kali jatuh bukti banyak kali bangun" - Budak Tomato


Bintang Hati

2 comments:

 1. Hehe. Orang yang pandai design memang akan ter 'judge the book by it's cover' haha.

  Wawa..
  Dah besar nanti, tulislah satu buku ye XD
  Muatkan pengalaman/ilmu yang bernilai selama anda belajar pemakanan hihi.
  Buku resepi ke~~
  Gabung dengan geng-geng nutrition yang lain pun menarik gak kan?
  Moga-moga dapat terbitkan buku bertaraf international aminn *winkwink*

  ReplyDelete

Thanks for dropping your comments. Tick on 'Notify Me' to get notified on any replies for you :)